Ο Γιώργος Κονταρίνης μιλάει για τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογράφων

2016-11-27

Δεν είναι λίγες οι φορές που φωτογράφοι από όλες τις χώρες αντιδρούν και διαμαρτύρονται για το ότι το όνομα τους δεν αναγράφετε σαν πηγή φωτογραφιών σε πολλές ιστοσελίδες και όχι μόνο. Για αυτό το θέμα συνομιλήσαμε με τον Γιώργο Κονταρίνη, φωτογράφο και ιδρυτή του φωτογραφικού πρακτορείου EUROKINISSI που εδρεύει στην Ελλάδα.

Όπως μας εξήγησε τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρώνονται με την αναγραφή του ονόματος του δημιουργού που είναι υποχρεωτικό από το νόμο αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρείται, για να προσθέσει πως η ένωση φωτορεπόρτερ πριν από ενάμιση χρόνο περίπου προσπάθησε να κάνει κάτι για την πάταξη του φαινομένου αυτού αλλά λόγω άλλων δυσκολιών δεν καρποφόρησε η προσπάθεια της και έμεινε μέχρι εκεί.

Η φωτογραφία όπως φαίνεται στις μέρες μας δεν αποτελεί μόνο δουλειά των φωτογράφων αλλά και όλων αυτών που έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ. Πως διαχωρίζονται οι απλές φωτογραφίες από τις επαγγελματικές;

Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις την διαφορά γιατί πχ. στη φωτογραφία δρόμου υπάρχουν καταπληκτικοί ερασιτέχνες φωτογράφοι. Η τεχνολογία δίνει την δυνατότητα σε οποιονδήποτε με ένα καλό τηλέφωνο και σωστό φωτογραφικό κάδρο να έχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Βάση νόμου στις ιστοσελίδες και εφημερίδες πρέπει να αναφέρεται το όνομα του φωτορεπόρτερ και του πρακτορείου που είναι αν συνεργάζεται με κάποιο και δεν είναι ανεξάρτητος.Εκει δημοσιεύεται το πρωτότυπο και αρχίζει ή κλοπή στη φωτογραφία που αρκετοί βγάζουν λεφτά από τη δουλειά των φωτορεπόρτερ , αφού έχουν ιστοσελίδες και μπλοκ με διαφημίσεις ή τα χρησιμοποιούν για άλλους λόγους.

Πόση σημασία έχει αν κατοχυρωθούν τα δικαιώματα η όχι;

Το πνευματικό είναι βασικό δικαίωμα όπως και το περιουσιακό.Δυστυχως πολλοί από αυτούς που κλέβουν φωτογραφίες νομίζουν ή θέλουν να νομίζουν ότι καλύπτονται με την αναφορά του ονόματος δεν είναι έτσι υπάρχει ο νόμος 2121/93 που αναφέρει τι πρέπει να γίνεται αν και είναι παλιός δεν υπήρχε ίντερνετ τότε αλλά και πάλι έχει ισχύ γύρω από τη κλοπή των φωτογραφιών.

Αφού κάποιος πληρώνει ένα φωτογράφο για να αγοράσει τις υπηρεσίες του, γιατί θα πρέπει να αναγράφει το δημιουργό της φωτογραφίας.;

Αυτός που πληρώνει για τις υπηρεσίες του φωτορεπόρτερ είναι υποχρεωμένος να γράψει το όνομά του βάση νόμου και γιατί είναι πνευματικό δικαίωμα του δημιουργού!.

Κλείνοντας την κουβέντα μας ο Γιώργος Κονταρίνης αναφέρει τα εξής:

"Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ενημέρωση του κόσμου για αυτή τη κατάσταση που γίνεται στον κλάδο του φωτορεπορτάζ. Όπως και ότι οι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν νόμιμα το υλικό των φωτορεπόρτερ να έχουν ειδική σήμανση να γνωρίζει ο κόσμος ότι ή εικόνα δεν είναι κλεμμένη. Σκεφτείτε αυτός που κλέβει μία φωτογραφία μπορεί να την χρησιμοποιήσει όπως αυτός θέλει και να δώσει όποια ερμηνεία τον βολεύει."

© Γιώργος Χριστοφόρου
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε