Γνωρίζοντας τα αρχαία μνημεία της Κύπρου

2017-09-17

Δύο από τις πιο φημισμένες πόλεις της Κύπρου για τη πολιτιστική κληρονομιά που κουβαλούν είναι η Λεμεσός και η Πάφος. H Λεμεσός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και η νοτιότερη της Ευρώπης. Στη Λεμεσό υπάρχουν αρκετά πολιτιστικά μνημεία για να δει κάποιος επισκέπτης παρά το γεγονός πως η πόλη χαρακτηρίζεται από τις πιο νέες πόλεις της Κύπρου. Η Πάφος είναι πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία βασίλεια του νησιού. Μεταξύ άλλων, ήταν διάσημο και ως κέντρο λατρείας της θεάς Αφροδίτης. Όλος ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO από το 1980. Κατά τα ελληνιστικά χρόνια η Πάφος έγινε πρωτεύουσα της Κύπρου, ενώ έχει εκλεγεί ως η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017.

Αρχαία Αμαθούντα - Λεμεσός:

Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία βασίλεια του νησιού και ιδρύθηκε όπως λέει ο μύθος από έναν από τους γιους του Ηρακλή που λατρευόταν εδώ, ενώ το όνομα της το πήρε από την Αμαθούσα, τη μητέρα του Βασιλιά Κινύρα από την Πάφο.

Η Αμαθούντα ήταν ένα πλούσιο, πυκνοκατοικημένο βασίλειο με ανεπτυγμένη γεωργία και με ορυχεία πολύ κοντά στα βορειο-ανατολικά της Καλαβασού. Τη ρωμαϊκή εποχή έγινε πρωτεύουσα της μιας από τις τέσσερις διοικητικές περιφέρειες. Αργότερα τον 4ο αιώνα μ.Χ. έγινε έδρα του Επισκόπου και συνέχισε να ευημερεί μέχρι και τη Βυζαντινή περίοδο. Το 1869, ένας μεγάλος αριθμός ογκόλιθων της Αμαθούντας χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ.

Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσιού - Λεμεσός:

Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης και του νησιού, το οποίο επισκέπτονταί αρκετοί τουρίστες. Το κάστρο χτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα ενώ το όνομα της περιοχής προέρχεται πιθανότατα από τον προηγούμενο φεουδάρχη της περιοχής Gerinus de Colos.

Στο κάστρο υπάρχουν τρεις όροφοι συνολικού ύψους 21 μέτρων. Στο πρώτο όροφο ο επισκέπτης μπορεί να εισέλθει μέσω μίας κρεμαστής γέφυρας, ενώ στον δεύτερο όροφο υπήρχαν άλλοι δύο χώροι οι οποίοι χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα. Στην οροφή του μνημείου μία ζεματίστρα και πολεμίστρες μεταφέρουν στον επισκέπτη εικόνες μεσαιωνικής πολιορκίας.


Παναγία Χρυσοπολίτισσα - Πάφος:

Η εκκλησία της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας χτίστηκε το 13ο αιώνα πάνω στα ερείπια της μεγαλύτερης πρώιμης βυζαντινής βασιλικής του νησιού.

Στον περίβολο μπορεί κανείς να δει τη Στήλη του Αποστόλου Παύλου, στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση μαστιγώθηκε, προτού ο Ρωμαίος κυβερνήτης Σέργιος Παύλος μυηθεί στο χριστιανισμό. Αρχικά η εκκλησία είχε επτά κλίτη, που αργότερα μειώθηκαν σε πέντε. Το δάπεδο της βασιλικής ήταν καλυμμένο με πολύχρωμα ψηφιδωτά, μερικά από τα οποία σώζονται ακόμα.


Τάφοι των Βασιλέων - Πάφος:

Από τους πιο γνωστά μνημεία της πόλης μαζί με το Μεσαιωνικό κάστρο. Βρίσκονται στην Κάτω Πάφο και πήραν την ονομασία τους από τις ταφές των υψηλών αξιωματούχων του νησιού κατά την περίοδο των Πτολεμαίων.

Έχουν έκταση 1.2 τ.χλμ. ενώ υπάρχουν διάφοροι τύποι τάφοι όπως, απλοί λακκοειδείς σκαμμένοι στο βράχο, θαλαμοειδείς και τάφοι με περίστυλο αίθριο. Οι στοές που περιβάλλουν την αυλή υποβαστάζονται από ασβεστολιθικούς κίονες δωρικού ρυθμού.


Μεσαιωνικό κάστρο - Πάφος:

Το κάστρο τη Πάφου ήταν αρχικά βυζαντινό οχυρό που χτίστηκε για να προστατεύει το λιμάνι. Ξαναχτίστηκε από τους Λουζινιανούς τον 13ο αιώνα, κατεδαφίστηκε από τους Ενετούς το 1570 κατά την οθωμανική εισβολή και χτίστηκε ξανά από τους Οθωμανούς, αφού κατέλαβαν το νησί τον 16ο αιώνα.

Το 1935 ανακηρύχθηκε αρχαίο μνημείο και σήμερα θεωρείται ως ένα από τα εμβλήματα της επαρχίας της Πάφου.


© Γιώργος Χριστοφόρου
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2017
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε